Sivananda Yoga...

 

...traditionen har ett helhetsperspektiv på yoga, är eller blir gärna lite av en livsstil, fokus ligger på rätt andning, rätt träning, rätt avslappning, rätt kost och positivt tänkande. Den har en spirituell inriktning och passar dig som vill utvecklas lite mer än på det fysiska planet.

 

...är en form av klassisk Hatha yoga (ofta används enbart begreppet Hatha yoga för denna yogaform) som  grundades av Swami Sivananda. En av hans principer var att ett gram praktik är mer än ton av teori. Så vi gör yoga och blir medvetna om det vi gör. Ställningarna som är typiska för ett pass fokuserar på ryggraden som central pelare och viktig del i rörelseapparaten vars flexibilitet ska bibehållas/ökas. Mer om denna yogaform kan du lära dig under kursen.

 

Hur ser ett pass ut?

 

Till grund ligger 12 asanas/kroppsställningar som varieras och kompletteras beroende på passets tema. Uppvärmningen består av solhälsningen, 12 ställningar som i takt med andningen går över i varandra. Pranayama/andningsövningar fokuserar på rätt och kontrollerad andning. Avslappningen i början, på slutet och mellan ställningarna samlar, harmoniserar och laddar. Ett klassiskt pass består av 12 grundställningar (asanas) och inkluderar framåtböjningar, bakåtböjningar, upp-och-nervända ställningar och vridningar.

 

Fokus ligger på att bli medveten om kropp, tankar och emotioner och hinna känna det som händer. Därför håller du ställningarna gärna 30sek eller längre

Swami Sivananda Saraswati